Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 13 October 2011

Baca ni pastu pergi la mengadu...*&^%$$

Salam,

Seorang ibu boleh jaga 10 orang anak. Tapi seorang anak belum tentu boleh jaga seorang ibu. Kalau belajar tinggi melangit , keluar  U grad bagus, pergi  interview dapat kerja bagus gaji tinggi, dapat pakwe makwe handsome, cantik , kacak bergaya. Tapi DERHAKA pada seorang ibu. Apalah guna nya. Kena ingat, setiap usaha kau berjaya datangnya dari doa seorang ibu juga. Jangan menidakkan kebenaran.

Kalau hari ini kau duduk diatas, mencipta kebahagian sendiri atas kesedihan hati seorang ibu. Jangan lupa, bumi ini berputar, setiap perbuatan akan dibalas.Jika hari ni, kau gagal menjalankan tanggungjawab  seorang anak pada seorang ibu, kau perlu ingat kau juga akan ada anak, dan pusingan itu akan berlaku mungkin lebih hebat dari perbuatan kau sekarang.

Kalau tanggungjawab  seorang anak tak mampu  dijalankan dengan baik, macam mana nak mendidik isteri & anak2 sendiri nanti? .. Kalau berpuluh ribu  duit sanggup kau hadiahkan pada bakal isteri. Takkan duit ubat  seorang ibu x mampu kau hulurkan. Sejauhmana kau berjalan di bumi tuhan ni, tak guna nya kalau kau takmampu datang melawat seorang ibu. Sia-sia.

Huh...
Erh, nanti ada pulak yang terus tutup blog, mungkin lebih sadis lagi aku diserang seperti lebih setahun yang lampau kerana ini. Maafkan aku. Aku sudah tak tahan melihat seorang ibu kesedihan menangung rindu pada anak yang langsung tak pedulikan pada ibunya.

Perempuan tua itu yang melahirkan kau, memperjuangkan nyawa kerana kesusahan melahirkan engkau.
Dilahirkan penuh cabaran, membesarkan kau yang penuh kesakitan.
Ditatang bagai  minyak yang penuh.
Apa pon kau didahulukan dari yang lain.
Sudahnya, kau buang perempuan tua itu.
Kau biarkan hatinya terluka, kau langsung tak pedulikan dia.
Kau lebihkan orang lain...
Ingatlah, selagi perempuan tua itu masih bernyawa, datanglah minta ampun.
Jangan nanti sudah terlambat, kau juga yang terkilan.

Yang kau tu pon  sama naik juga dengan jantan bacul ni...


Ikut hati nak je aku sepak2 kau ni. Esok kau jadi ibu, kau tahu la nasib  kau nanti..lepas tu  baru nak menyesal. Sekarang Allah bayar cash je tau. Pintu taubat masih dibuka.

Berasaskan hadis sahih yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang mafhumnya:
Ada seorang lelaki datang bertemu Rasulullah s.a.w., lalu bertanya: Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling berhak untuk aku hormati?

Baginda menjawab: Ibumu.
Lelaki itu kembali bertanya : Kemudian siapa?
Nabi menjawab: Ibumu.
Lelaki itu terus bertanya : Kemudian siapa?
Nabi menjawab lagi : Ibumu.
Sekali lagi lelaki itu bertanya: Kemudian siapa lagi?
Nabi menjawab pula: Kemudian bapamu.

No comments:

Post a Comment